Iluzia culorilor „decolorate” a lovit utilizatorii rețelelor și a deranjat color-blind-ul
Atenția utilizatorilor de internet a fost atrasă de iluzia curioasă, care de fapt sunt pete multicolore neclare pe un fundal alb. Dacă te uiți fără oprire și, dacă este posibil, fără să clipești uitându-te la imagine timp de cincisprezece secunde, culoarea pare să dispară și persoana începe să creadă că vede un dreptunghi complet alb în fața lui. Mulți utilizatori au observat că iluzia funcționează cel mai bine dacă încerci să nu te uiți la întreaga imagine, ci să alegi un punct fix din centrul imaginii. În același timp, pentru ca aceste culori să dispară, diferiți oameni ar putea avea nevoie de mai mult sau mai puțin de cincisprezece secunde. Acest lucru depinde de cât de bine reușește persoana să se concentreze pe un punct și să nu clipească și, cel mai probabil, pe anumite trăsături de vedere.
Cu toate acestea, mulți au remarcat că nu au putut vedea iluzia, în ciuda tuturor încercărilor. Mai des decât alții, mulți oameni care suferă de această formă de orbire coloră, adică sunt incapabili de a percepe culorile în întreaga lor diversitate, au reușit acest lucru. Unii utilizatori de internet au descoperit că este mai greu să înșeli viziunea oamenilor care nu percep toate culorile, decât ochii celor care văd lumea în culori obișnuite. Unii autori de comentarii susțin că iluzia afectează doar parțial, deoarece toate culorile dispar în imagine, cu excepția câtorva pete de culoare galbenă, care se deosebesc și mai mult de fundalul alb. Unul dintre comentatori a sugerat că aceste culori dispar datorită faptului că, atunci când se privesc anumite culori, celulele conului din retină ” obosesc” și nu mai răspund la stimuli până când nu au ocazia să se „relaxeze” puțin.
Unele iluzii asociate cu unele culorile, lucrează indiferent de cât timp persoana se uită la imagine. Un exemplu, este imaginea publicată anul trecut de un profesor de psihologie japonez, numit Akimishi Kitaoka. Aproape oricine poate crede că vede o fotografie a unei căpșuni roșii, deși nu există un singur pixel roșu în imagine. Profesorul de psihologie japonez, Akiyshi Kitaoka, reprezentând Universitatea Ritsumeikan, a publicat o fotografie în care se pot vedea clar căpșuni roșii, deși nu există un singur pixel roșu în imagine.Cu ajutorul diferitelor programe pentru procesarea imaginilor, poți să te asiguri că „pixelii de căpșuni” înșiși apar gri sau verzui, dar nu roșii. După cum a explicat omul de știință, secretul iluziei este că întreaga imagine are o nuanță pronunțată albastră. Din acest motiv, cel care vede fotografia, face involuntar un „amendament” în fundal și începe să perceapă diferite nuanțe de gri ca culori, acest fundal fiind „opus”.