TOP 5 cele mai scumpe vinuri din lume!
3 mins read

TOP 5 cele mai scumpe vinuri din lume!

Cu siguranta oricine apreciaza un vin bun, iar Franta este una dintre cele mai renumite tari in productia de vinuri nu doar foarte bune, ci si unice in lume! Daca sunteti amatori de vinuri de calitate si sunteti curiosi ce sortimente de vinuri intra in TOP 5, mai ales din punct de vedere al vechimii si al pretului, atunci acest articol sigur va fi pe placul vostru!

Daca vorbim despre Romania, pentru a face o comparatie simpla si rapida, tara noastra este al saselea cultivator de vita-de-vie din Europa si al 12-lea din lume! Chiar si asa insa, cel mai scump vin romanesc din toate timpurile este de  aproximativ 200 de ori mai ieftin decat vinurile ce se regasesc in topul celor mai bune vinuri din lume!

Locul 1 – vinul Chateau Lafitte ( Bordeaux )

Acest vin, pana la momentul actual, este considerat cea mai scumpa astfel de bautura din intreaga lume! Dupa cum inddica si denumirea, este un vin frantuzesc, rosu, care s-a vandut la licitatie in anul 1985, contra sumei de nici mai mult nici mai putin de 156.450 de dolari!

Acest Bordeaux frantuzesc nu a fost doar scump ci si special, pentru ca erau inscriptionate pe sticla, initialele celui de-al treilea presedinte american – Thomas Jefferson.

Locul 2 –  vinul Chateau d”Yquem

Pe al doilea loc in clasamentul celor mai scumpe vinuri din lume, regasim acest Chateau – surprinzator, un vin alb care a fost si singurul cel mai scump vin alb vandut vreodata! Sticla este din anul 1787  si a fost vanduta cu 100.000 de dolari.

Acest vin nu are in comun cu cel de pe locul 1 doar un pret exorbitant, ci si faptul ca din nou, bautura a fost asociata cu numele presedintelui american Thomas Jefferson.

Locul 3 – vinul Penfolds Grange Hermitage ( 750 ml )

Acest vin de origine australiana este al treilea cel mai scump din lume! Creat de oenologul Max Schubert, in anul 1951, sticla cu aceasta bautura a fost cumparata in anul 2004 cu suma de 38.000 de dolari.

Se considera ca Schubert a fost omul care a pus o licoare australiana pe harta vinicola a lumii, iar creatia sa este un produs de referinta pentru cei ce creeaza vinuri exclusiviste!

Locul 4 – vinul Cheval Blanc

Dupa mica incursiune prin Australia, ne intoarcem in Franta, unde gasim pe locul 4 un vin creat in anul 1947 – licoarea a fost realizata din soiul Cabernet Franc – un soi de cultura extrem de pretentios!

In anul 2008, o sticla de Cheval Blanc de 3l era vanduta la o licitatie din San Francisco cu pretul de 135.125 de dolari. Un astfel de top se realizeaza nu doar dupa suma de vanzare, ci si dupa cantitate – tocmai de aceea vinul Cheval Blanc ocupa doar locul patru in toate topurile de vinuri scumpe.

Locul 5 – vinul Chateau Mouton-Rotschild

Inchei topul cu acest vin ce dateaza din anul 1945. La o licitatie din Los Angeles, au fost vandute 6 sticle din acest soi de vin, iar pretul per bucata, spre deosebire de soiurile de vinuri prezentate mai sus, nu a depasit suma de 28.750 de dolari – acum, pretul pare mult mai mic decat cele de mai sus, insa in realitate nu este deloc asa!

Nu multi oameni ar fi dispusi sa plateasca asemenea sume de bani pentru o simpla sticla de vin, iar aceste vinuri exclusiviste cu siguranta se adreseaza doar persoanelor cu „ dare de mana ”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *