Tot ce trebuie să ştii despre centrale termice
4 mins read

Tot ce trebuie să ştii despre centrale termice

În România se utilizează o mare varietate de combustibili pentru încălzirea locuințelor. Combustibilii solizi se referă atât la combustibilii din biomasă, cât și la cărbune. Cel mai frecvent combustibil utilizat pentru încălzire este lemnul, urmat de alți combustibili solizi, cum ar fi cărbunele, brichetele, rumegușul, peleții, reziduurile agricole și, uneori, chiar frunzele și iarba. Printre combustibilii moderni se numără gazul petrolier lichefiat (GPL), kerosenul și electricitatea. În continuare vom prezenta principalele tipuri de centrale termice și vom analiza avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Centralele termice pe bază de lemn

Centralele termice pe bază de lemn utilizează lemnul ca sursă pentru a genera căldură. Acestea sunt potrivite pentru locuințele spațioase, în special duplexuri și case rezidențiale care oferă spațiu destul pentru amplasarea centralei și depozitarea lemnelor necesare pentru încălzire. Totodată, acestea sunt preferatele persoanelor care locuiesc în mediul rural, unde racordarea la gaze sau alte utilități este inexistentă sau destul de costisitoare. Centralele pe lemne sunt destul de avantajoase ca preț, având un preț mic, comparativ cu alte centrale ce folosesc diferite surse de combustibil.

Centrale termice pe bază de lemn cu ardere tip lumânare vs gazeificare

Centralele termice care folosesc lemnul drept combustibil principal pot fi clasificate în centrale cu ardere tip lumânare și centrale cu gazeificare. Care este diferența dintre acestea? Primul model de centrală, cel cu arderea tip lumânare are o autonomie ridicată datorită structurii sale. Gura de alimentare este situată deasupra cazanului ce permite alimentarea eficientă cu orice tip de combustibil fosil. În cazul centralelor bazate pe gazeificare, acestea ard complet lemnul fără a lăsa reziduuri, însă au o autonomie cu 5% mai mică decât cele pe ardere tip lumânare.

Centralele termice pe peleți

Centralele termice pe peleți funcționează pe același principiu ca cele pe bază de lemn, însă prezintă câteva avantaje în plus. Dată fiind sursa principală de ardere, și anume peleții, aceste centrale sunt potrivite pentru orice tip de locuință deoarece nu necesită un spațiu foarte  mare de depozitare pentru materia primă. Astfel, pot fi folosite și de proprietarii de case din mediul urban, dar și de cei de case din mediul rural. Însă, acest tip de centrală nu este foarte popular în rândul proprietarilor de apartamente.

Centralele termice pe gaz

Acest tip de centrale termice, alimentate cu gaz, sunt cele mai populare în rândul proprietarilor români. Centralele pe gaz pot fi montate atât în apartamente, cât și case, duplexuri sau locuințe rezidențiale. Sunt favorite și pentru că au costuri destul de reduse de achiziție și oferă un randament destul de bun. Centralele pe gaz pot fi conectate direct la conductele de gaz ale localității sau la rezervoare de gaz din cadrul locuințelor.

Centrale termice electrice

Centrale termice electrice folosesc energia electrică și sunt convenabile pentru orice tip de locuință, indiferent de mediu, rural sau urban. Acestea au costuri mai mari ale materiei prime, însă prezintă avantaje pentru proprietari, având dimensiuni mai mici, nefiind necesare racordări la țevi, avize sau lucrul cu materiale inflamabile. Însă proprietarii trebuie să acorde atenție capacității rețelei electrice a apartamentului care ar trebui să suporte și energia electrică consumată de un astfel de tip de centrală.

Dacă îți dorești să afli mai multe detalii despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de centrală, dar și care ar fi modelul potrivit pentru nevoile locuinței tale, mag-instal.ro e la dispoziția ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *