Noi tehnologii moderne pentru bolile oftalmice
2 mins read

Noi tehnologii moderne pentru bolile oftalmice

Bärbel Langer, pacient: „ Am observat că a devenit mai dificil de citit și a trebuit să iau o lupă, deoarece ochelarii nu ajută…“

Potrivit experților, prin distrofie maculară, până în 2020 aproape 200 de milioane de oameni din lumea întreagă, vor suferi de această boală. Această afecțiune este una dintre cele mai frecvente cauze de orbire senilă bruscă. Boala este de fapt asimptomatică, deoarece până în ultimul moment, pacientul se simte bine.

Ursula Schmidt-Erfurt, șefa Departamentului de Oftalmologie, Spitalul Universitar din Viena: „Boala este foarte dificil de diagnosticat, mai ales în stadiile incipiente. Procesul se desfășoară într-o mică zonă a retinei, macula sau pata galbenă fiind centrul retinei, iar diametrul ei fiind de aproximativ un milimetru. Acolo daunele pot duce la eșecul ochiului. Prin urmare, este importantă detectarea timpurie a procesului degenerativ, pentru a „capta” boala în timp ce pacientul vede încă bine”.

Oamenii de știință uniti printr-un proiect european de cercetare, cauta noi solutii pentru a ajuta medicii să diagnosticheze boala periculoasă mai devreme. În centrul propunerii se află trei tehnologii optice interconectate. Acestea permit medicului să examineze literal cercul milimetric din centrul retinei.

Mattias Salas, inginer: ” Sarcina noastra este de a oferi medicilor neinvazivi posibilitatea de a scana ochiul cu o rezolutie fara precedent. Imaginea este atât de detaliată, încât se poate vedea ce se întâmplă la nivel vascular”.

Pentru diagnosticare, se propune combinarea așa-numitului spectroscop Raman, angiografia fluorescentă, tomografia optică și alte inovații tehnologice. Cercetatorii avertizează: ”ochiul este un organ extrem de fragil, care este ușor deteriorat și chiar ruinat de manipularea inexactă”.

Rainer Lightgeb, specialist în fizica medicală : „Abordarea noastră ia în considerare o problemă atât de dificilă pentru cercetători, precum hipersensibilitatea ochiului la lumină. Marele avantaj al tehnicii, este capacitatea de a examina de la distanță ochiul fără să-l atingă. Primim unda noastră de lumină, dar cu toate detaliile despre ceea ce suferă pacientul „.

Ochiul este un fel de poarta de acces către creierul uman. Noua tehnologie poate ajuta la diagnosticarea anumitor boli neurodegenerative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *