„ Pacienta tacuta ” de Alex Michaelides
3 mins read

„ Pacienta tacuta ” de Alex Michaelides

Atat amatorilor de carti psihologice cat si celor ai genului thriller, le recomand sa citeasca aceasta carte – este chiar romanul de debut al scriitorului Michaelides, numit sugestiv „ Pacienta tacuta ”. O carte de 368 de pagini care, fara doar si poate, o sa va starneasca curiozitatea!

„ Pacienta tacuta ” – aspectul cartii

Descrierea relativa a actiunii, scrisa pe ultima coperta, a fost cea care m-a determinat sa o cumpar si sa o citesc – multi cititori aleg o carte in functie de coperta principala iar acest roman nu are o coperta extraordinara care, doar prin imaginea folosita, sa poata avea un impact vizual puternic! Singurul lucru care se va evidentia mai mult pe coperta principala, va fi titlul – scris cu rosu.

In ceea ce priveste aspectul la prima vedere a cartii, sunt multi cititori care pot trece de ea fara sa o observe, insa descrierea in parte a actiunii este o cu totul alta poveste!

Subiectul cartii – intrigant si curios

Inca din primele pagini, cartea ne face cunostinta cu personajul principal – pictorita Alicia Berenson si cu stilul de viata fara griji pe care il duce, alaturi de sotul ei fotograf. Relatia dintre cei doi este aparent perfecta, sunt tineri, frumosi, bogati si se iubesc, asadar, ce motiv a avut Alicia ca, intr-o seara, sa-si impuste sotul in fata de 5 ori?

Dupa aceasta fapta, Alicia pare ca face un pact cu ea insasi si nu mai vorbeste absolut deloc timp de 6 ani – un psihiatru intrigat de cazul ei, incepe sa o trateze si incearca prin toate metodele sa descopere adevarul din spatele oribilei fapte si, mai ales, din spatele tacerii in care s-a cufundat atatia ani de zile.

Dorinta psihiatrului Theo Farber de a afla tot adevarul se transforma in obsesie, iar odata cu el, si cititorii vor dori, cu fiecare pagina citita, sa ajunga la motivele ce au impins-o pe Alicia sa-si omoare sotul si sa devina muta. Insa, deznodamantul povestii s-ar putea sa va surprinda mai mult decat credeti!

Citatele din Freud si nu numai, plus multe alte trimiteri la domeniul psihologic, m-au facut sa apreciez cartea destul de mult – este genul de lectura care iti mentine nu doar interesul viu, ci si gandirea activa, pentru ca incerci sa ghicesti, cu ajutorul detaliilor mentionate, ce anume a determinat-o pe Alice sa recurga la un asemenea gest.

Din propria experienta va spun sigur ca majoritatea celor care vor citi aceasta carte ( ba chiar as indrazni sa spun toti cititorii ), nu vor putea anticipa deznodamantul si il vor afla exact la finalul cartii!

Pareri de final!

Recunosc ca au fost si unele fragmente din carte care m-au plictisit oarecum si peste care voiam sa trec mai repede, insa, per total, cartea este un thriller destul de reusit si imbina armonios ( daca putem considera astfel ) violenta cu domeniul psihologic – pasionatii acestui gen de carte vor citi cu sufletul la gura „ Pacienta tacuta ” si, la final, vor ramane probabil surprinsi atat de deznodamant, cat si de legaturile ce au condus la un asemenea final al cartii!

Romanul „ Pacienta tacuta ” a fost destul de bine primit nu doar de catre cititori, ci si de catre criticii importanti din domeniu, iar debutul scriitorului a fost remarcabil!

Este o lectura relativ usoara, suficient de energica, cu o intriga bine gandita si cu un deznodamant extrem de surprinzator, ba chiar putin socant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *